Inte precis ett anteckningsblock, men verkligen inte sixtinska kapellet.

Nu är det Mona Sahlins tur att grilla i Metro, och det innebar ännu en… Jag vet inte vad, att kalla det tankeställare vore att hårdra det. I vilket fall sa hon något som jag hajade till på.

Har den ursprungliga socialdemokratin spelat ut sin roll i och med kompromissandet i det rödgröna samarbetet?
– Nej, verkligen inte! Många ser ju ned på ordet kompromiss, att det skulle vara ett nedköp i politiken. Jag tycker precis tvärtom. Politiker som inte kan kompromissa ger ju upp tanken på att få igenom något över huvud taget. Däremot har socialdemokratin fått en annan roll.
Hur har den förändrats?
– Det är inte så att vi har förändrat vår ideologi. Ett parti som suttit längre i regeringsställning och förlorar ett val kan inte säga: ”Nu kör vi på som vanligt.” Därför har vi haft rådslag som resulterat i nya ställningstaganden.

Ja, när det gäller svaret på den första frågan, see below post, det har jag skrivit mig blå om, och den andra frågan hör ju till.
Och återigen får partier anpassa sig i all ära, men det kan leda till att man struntar i att tänka på ett nytt system bara för att det omskrivna gamla ser ut att fungera. Man kan renovera och måla om ett hus hur mycket som helst, men färg flagnar bort och förr eller senare blir träet gammalt.
Vid senaste valet hände dock något stort, den borgerliga alliansen uppstod och inte bara ställde flera av plankorna på tvären utan rörde också helt om de gamla färglagren. Och de rödgröna har varit tvungna att göra samma sak bara för att kunna visa enad front.
Också en sorts politisk utveckling.

Men det innebär att vi på obestämd tid framöver (det lär ju dröja tills något parti med trovärdighet går till val utanför någon av koalitionerna) har ett kompromisskrävande och besvärligt system som gör gamla värderingar och planer värdelösa, och som gör att konkurrenterna halvdant måste hanka efter för att ha någon egentlig trovärdighet kvar – ur designsynpunkt ett beslut som Steve Jobs skulle ge en high five för.

Men i alla fall, nu har vi också praktiskt taget ett tvåpartisystem som nog mest accelerar politisk stagnation och när det systemet är ommålat och väderbitet, vad gör vi då?
Ingen aning. Det allra viktigaste är ändå vilka värderingar framtiden bygger på och vilka vi står fast vid på vägen – och trappar man ner ekonomin och upp miljöhänsynen så har vi ju något som faktiskt är ganska hållbart.

Nice!

Ja, ja. För att tänka i lite mindre banor har vädret varit helt outstandingly great på sistone och jag ser fram emot att kunna dra och bada typ snart. Och så ser jag fram emot mycket över huvud taget, Robin Hood i kväll, Linus firar sin födelsedag nästa helg, Dollartrilogimaraton nästa helg, Anton är hemma helgen efter det och Matilda och Elin går ut om fyra veckor, och så vidare och så vidare. Allt är typ bäst nu, helt enkelt. Eller framöver.
Och dessutom börjar jag praktisera på Swedbank någon gång i början-mitten av nästa vecka. Praktik kanske inte låter så jättespeciellt, men blir det nog. Det är långt att förklara, men long story short verkar det jätteroligt och jag är jättetaggad. Plus att det blir en kul skillnad att jobba luftkonditionerat inomhus till skillnad från utomhus i full målarmundering.

Jag tvivlar också på att jag kan klämma Matte C innan mitten av juli (dock inte helt uteslutet än) och hoppar kanske på samhällsplanering efter ett år data och system med Ma C under den tiden. Eller så gör jag inte det. Framtiden får visa sig, både politiskt och individuellt.

Tactics.

Och om ni inte njuter av vädret är det här ett ganska bra sätt att hantera det på.
På återseende!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: