Inte precis ett anteckningsblock, men verkligen inte sixtinska kapellet.

Okej, så jag läste Barabbas i måndags och mådde fruktansvärt dåligt. Den är av Pär Lagerkvist som som även skrev den upplyftande Dvärgen som vi fick läsa i tvåan. Men där Dvärgen handlade om en misantropisk miniman under italienska renässansen som metafor för det onda i människan under andra världskriget har vi här Barabbas, rövaren som blev frisläppt och i vems ställe Jesus blev korsfäst, som vandrar runt i gudlös ångest i det antika Jerusalem som metafor för existensens meningslöshet alltid och överallt. Den grundpremissen säger det mesta som behövs. Det, och att den börjar med Kristi korsfästelse.

Så efter den var jag lite slut och behövde något lättare att läsa, lyckligtvis hade Mogworld kommit på posten några dagar tidigare.

Framsidan är mer träffsäker än man tror (även kaninen)

Jag vet inte hur hett fantasy är nu snart tio år (!) efter Ringen-trilogin och efter sex år med World of Warcraft men Yahtzees debut känns ändå rätt i tiden. Jag ska inte ge bort mycket handling men den är som en förbittrad fantasykomedi med rötter i både World of Warcraft och Dilbert. Det är som om Terry Pratchett skulle brevväxla bakfull med Franz Kafka medan han lyssnade på Dark Side of the Moon, för mellan allt fantasyäventyrande och genresatir finns små träffsäkra poänger om religion, livet och det moderna samhället (men pratar man existentiell ångest så ligger Barabbas förstås ett par steg före). Men som sagt är poängerna små och om jag inte var bekant med Yahtzee sedan tidigare så skulle jag nog ha missat dem. Det märks att han är påläst och har större saker att knyta an till, det här var kanske bara inte rätt forum för det.

Fuck, det var all tid jag hade för stunden. Återkommer efter skolan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: